Wat is de menopauze?

menopauze

De menopauze is een natuurlijk fysiologisch proces waarbij de menstruatie stopt en  de vrouw het einde van haar vruchtbare periode bereikt.

De gemiddelde vrouw komt rond haar vijftigste in haar overgangsjaren. Toch kan de menopauze bij sommige vrouwen vroeger of later beginnen. Er kan sprake zijn van een vroegtijdige overgang (rond 40 jaar) en een laattijdige overgang (na 55 jaar). Erfelijkheid speelt een belangrijke rol in dat proces en de leeftijd waarop de overgang bij andere vrouwen in de familie begon, kan dus al een goede indicatie vormen.

De menopauze herkennen

 

Je weet wanneer je de menopauze bereikt hebt wanneer je laatste menstruatie meer dan een jaar geleden is. De laatste eicellen zijn vertrokken uit de eierstokken en er komen geen vrouwelijke hormonen meer vrij.  De gynaecoloog moet vervolgens deze diagnose bevestigen aan de hand van de nodige onderzoeken.

 

De menopauze, ook wel overgang genaamd, wordt heel vaak gedurende 4 à 5 jaar voorafgegaan door een perimenopauze waarbij het lichaam minder vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron produceert en dus van vruchtbaar in onvruchtbaar verandert. Tijdens deze fase komen hormonen en eicellen op onregelmatige basis vrij uit de eierstokken, wat op lichamelijk maar ook op emotioneel vlak een heleboel gevolgen kan hebben. De fysieke ongemakken die kenmerkend zijn voor de overgang kunnen zich blijven voordoen tot je lichaam een nieuw evenwicht gevonden heeft.

Voor wie is de behandeling geschikt?

De behandeling is geschikt voor alle vrouwen met klachten rond vaginale droogheid, ook voor vrouwen die geen hormonen mogen innemen na een behandeling met chemotherapie. De MonaLisa Touch® kan eveneens dienen ter aanvulling of vervanging voor de Hormone Replacement Therapy (HRT).

Hoe snel kan ik resultaat verwachten na de MonaLisa Touch®?

De meeste vrouwen ervaren al verbetering van hun klachten na een eerste behandeling, maar optimale resultaten worden na drie behandelingen bereikt.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een behandeling duurt 5 minuten.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Optimale resultaten worden zichtbaar na 3 behandelingen (1 behandeling om de 4-6 weken). Om het vaginaweefsel blijvend gezond te houden, is daarna 1 behandeling per jaar voldoende.

Meer vragen Contacteer ons