Veelgestelde vragen


Wat is de MonaLisa Touch®?

De MonaLisa Touch® is een laserbehandeling zonder hormonen die klachten van vaginale droogheid behandelt. De procedure is snel en pijnloos en herstelt de vaginawand waardoor deze opnieuw stevig en soepel wordt.

Hoe verloopt de MonaLisa Touch® behandeling?

De behandeling vindt plaats bij de gynaecoloog en duurt in totaal 5 minuten. De vagina wordt eerst zo goed mogelijk droog gemaakt. Daarna brengt de gynaecoloog een klein buisje in dat het laserlicht in de cellen brengt waardoor die zich kunnen herstellen en er opnieuw een normale doorbloeding naar de vagina ontstaat.

Is de behandeling pijnlijk?

Nee, de behandeling is pijnloos en er is geen verdoving nodig.

Voor wie is de behandeling geschikt?

De behandeling is geschikt voor alle vrouwen met klachten rond vaginale droogheid, ook voor vrouwen die geen hormonen mogen innemen na een behandeling met chemotherapie. De MonaLisa Touch® kan eveneens dienen ter aanvulling of vervanging voor de Hormone Replacement Therapy (HRT).

Wat is vaginale atrofie?

Vaginale droogte, ofwel vaginale atrofie, is een pijnlijke aandoening waarbij de vagina niet vochtig (genoeg) wordt. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als branderigheid, droogheid, irritatie, een pijnlijk gevoel tijdens het vrijen en het plassen.

Waardoor ontstaat vaginale atrofie?

Tijdens de overgang stoppen de eierstokken met functioneren en verandert het lichaam van vruchtbaar in onvruchtbaar. Hierdoor wordt er minder oestrogeen geproduceerd waardoor de wand van de vagina dunner en gevoeliger wordt. Dat gebeurt zowel bij de natuurlijke overgang als na een behandeling met chemotherapie.

Wat zijn de resultaten van de behandeling?

Een eerste verbetering is al zichtbaar na 1 behandeling met de MonaLisa Touch® therapie. Vrouwen ervaren een verbetering van hun klachten door een herstelling van de vaginawand die na drie behandelingen opnieuw aanvoelt als voor de overgang.

Hoe snel kan ik resultaat verwachten?

De meeste vrouwen ervaren al verbetering van hun klachten na een eerste behandeling, maar optimale resultaten worden na drie behandelingen bereikt.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een behandeling duurt 5 minuten.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Optimale resultaten worden zichtbaar na 3 behandelingen (1 behandeling om de 4-6 weken). Om het vaginaweefsel blijvend gezond te houden, is daarna 1 behandeling per jaar voldoende.

Wat zijn de leefregels na de behandeling?

Na de behandeling wacht je best 2-3 dagen alvorens seksuele gemeenschap te hebben.

Kan de MonaLisa Touch® ook na borstkanker worden toegepast?

Ja, de MonaLisa Touch® is de eerste lasertherapie zonder hormonen voor klachten van vaginale droogheid. Zo kunnen ook vrouwen met een hormoon gevoelige tumor gebruik maken van deze therapie.

Zijn er risico’s?

De MonaLisa Touch® is een lokale laserbehandeling waarbij vrouwen een licht warm gevoel kunnen ervaren dat niet onaangenaam is.  Heel af en toe ondervinden vrouwen enkele dagen later een kleine hoeveelheid bloedverlies.

Wordt de behandeling vergoed door de mutualiteit?

Nee, tot op heden wordt deze behandeling nog niet terugbetaald.

Heb ik een doorverwijzing van een huisarts nodig?

Nee, je kan rechtstreeks bij de gynaecoloog terecht voor een de MonaLisa Touch® therapie.

Wat zijn de kosten?

De prijs ligt rond de 200-400 euro per behandeling, maar is afhankelijk van de gynaecoloog.

bloem - MonaLisa Touch®
Heb je nog meer vragen of wil je graag contact met een arts?